Hälsoresan logo vit slogan (2)

Hälsoresan till
Kreta

Vårens Hälsoresa 2024

Följ med på hälsoresa till Grekland och Kreta i vår! Under en veckas tid kommer vi att njuta av motion, semester och gemenskap – det vill säga allt som hör Hälsoresan till. God mat, trevligt sällskap och fina vyer är också viktiga inslag. 

Kreta har länge varit en mycket omtyckt semesterort, till stor del tack vare den varierande naturen, det kulturella arvet från forntida civilisationer, de vackra stränderna samt det gynnsamma vädret. Ön är den femte största i medelhavet och har ca 650 000 invånare.

OBS! Anmälningen är stängd. Höstens svenskspråkiga resor börjar vara slutsålda. Till höstens finskspråkiga resa finns ännu platser, mer info HÄR

Vad är en hälsoresa?

Nordic Training Camps Hälsoresor är semesterresor med fysiska inslag, vars syfte är att främja välbefinnandet. Varje dag under resan ordnas ett flertal motionspass, exempelvis vattengympa, cirkelträning, rörlighet,  zumba, intervallträning, yoga, vandring och cykelutfärder. Deltagarna väljer fritt vad de deltar i. Utöver motionspassen ordnas även gemensamma middagar och sociala evenemang.

 

NTC’s Hälsoresor är paketresor, och i priset ingår alltid flyg, hotell med minst halvpension, transfer från flygplats till hotell samt ledda träningar. Ledarna som följer med kan variera från resa till resa, gemensamma nämnare är dock stark idrottsbakgrund, omfattande kunskap om träning och hälsa, och en vilja att göra resan så trevlig och rolig som möjligt för varje deltagare. 

 

För att delta i Hälsoresor behöver man inte ha någon speciellt bra kondition eller vara i form på något vis. Dels väljer man själv vad man deltar i, dels kan motionspassen utföras med olika grader av intensitet. Någon fysisk tröskel för att följa med på en hälsoresa finns i princip inte. Dock får man mera ut av resan om man inte har några större besvär i rörelseorganen. 

Roliga motionspass varje dag

En av målsättningarna under Hälsoresorna är att ordna ett roligt och mångsidigt motionsprogram som ska passa alla deltagare – oberoende konditionsnivå. Under resorna ordnas vanligtvis 4–5 motionspass varje dag och deltagarna väljer själva vilka pass de vill delta i. De duktiga tränarna som är med på resan anpassar både passens innehåll och intensitetsnivå enligt gruppens förutsättningar. Under veckan på Kreta kommer deltagarna att kunna testa på bland annat vattengymnastik, yoga, styrketräning, vandring, aerobic och mindfulness. 

För att delta i Hälsoresan behöver man inte vara träningsvan eller i fysiskt bra skick. Man väljer själv vilka motionspass man deltar i och det finns alltid möjlighet att anpassa intensitet och svårighetsgrad enligt egen förmåga. Dock får man mera ut av resan om man inte har några större besvär i rörelseorganen.  

Vandring och cykling i vacker natur

Naturen i Kreta passar bra för både vandrings- och cykelturer. Det finns många fina vandringsleder att upptäcka och det är även lätt att hyra cykel och ta sig till andra delar av ön. Den gemensamma vandringen kommer att utforska Imbros Gorge (två av bildspelets bilder därifrån), som är en av Kretas mest populära vandringsområden och öns nästa största ravin efter Samaria Gorge. Vandringen tar ca 2.5 – 3 timmar och bjuder på mycket vacker och häpnadsväckande natur. 

Den äventyrslystne kan förutom Imbros Gorge även ta sig till Samaria Gorge (bilden högst uppe på sidan). Detta är Kretas mest populära vandringsområde och står för de mest spektakulära vyerna. Terrängen är dock ordentligt utmanande med stora höjdskillnader och långa avstånd, så grundkonditionen bör vara i skick.

Dagsutflykt till trevliga Chania

På cirka 20 kilometers avstånd från vårt hotell ligger Kretas näst största stad Chania. Staden har tack vare turismen ett livligt centrum med många små butiker, restauranger och barer. 

Stadens mest populära område är sannolikt den vackra venetianska hamnen, som byggdes på 1300-talet då staden kontrollerades av Republiken Venedig. I dagens läge erbjuder hamnen förtöjning för lokala fiske- och fritidsbåtar och en mängd mysiga restauranger med fin utsikt, samt en mycket trevlig hamnpromenad. I hamnområdet hittas även det ikoniska fyrtornet, ett av staden mest kända landmärken. 

Under vårens Hälsoresa till Kreta ordnas en gemensam utflykt till Chania. Transport tur-retur ingår i resans pris. Programmet är fritt.

Boende på femstjärniga Kiani Beach Resort

Under resan bor vi på fina Kiani Beach Resort, som av över 2300 kundomdömen på Google fått snittbetyget 4,6 av 5 stjärnor. Den lokala klassificeringen av hotellet är 5 stjärnor. Hotellet har egen strand, stora simbassänger för både barn och vuxna, gym, tennis, spa, beach volleyplan och mycket annat. I resans pris ingår All-Inclusive service, vilket i praktiken betyder att det mesta vid hotellet är gratis, exempelvis 3 mål mat om dagen, mellanmål, ett urval av drinkar, faciliteter, wifi, o.s.v.

För mera exakt information, klicka er in på hotellets egna hemsida. Hotellrummen är rymliga (31-35 m2), fräscha och välutrustade med minikylskåp, luftkonditionering, wifi, förvaringsskåp, kaffe & te kokare och klädgarderob.

Resans ledare

Hälsoresan Niclas Wiitala

Niclas Wiitala

Mitt namn är Niclas Wiitala. Jag är en glad och utåtriktad person som gillar att sprida bra energi. På fritiden älskar jag att idrotta, vistas ute i naturen och umgås med vänner och familj. Min passion i livet är träning och hälsa. Jag arbetar på Folkhälsan Utbildning Ab som hälsocoach och är utbildad idrottsledare, personlig tränare, mental tränare och kostrådgivare. I mitt arbete uppskattar jag möjligheten att inspirera andra människor till att maximera sina liv genom att sköta om sin kropp & sin knopp.

Hälsoresan Cecilia Weckström ledare 1

Cecilia Weckström

Hejsan! Mitt namn är Cecilia och jag bor på Replot i Österbotten. Jag studerade till yogalärare i Indien för sex år sedan och har sedan det jobbat med yoga i flera delar av Finland. Utöver det är jag utbildad närvårdare. Mina största intressen är yoga filosofi och holistisk hälsa; hur tankar, känslor och kroppen hör ihop. Men på fritiden hittar ni mig troligtvis i skogen, ute på äventyr, i trädgårdslandet eller framför brasan med en stickning i handen. Detta blir min första hälsoresa och jag är så ivrig att få åka iväg tillsammans med er.

Paketpris

P.g.a. hotellets enkelrumstillägg är det som ensamresande möjligt att anmäla intresse till resan ifall en rumskompis (av t.ex. samma kön) finns att fås. Denna typ av intresseanmälan är inte bindande, men garanterar inte heller en plats. Om vi lyckas hitta en rumskamrat åt dig och det ännu finns plats på resan tar vi kontakt med dig. Du får då själv besluta om du fortfarande vill delta eller inte.

Från Helsingfors

Avfärd 5.5.2024
1599 Normalpris, 1 person
 • Finnair (Helsingfors – Chania – Helsingfors), flygtiderna hittas lägre ner ovanför anmälningsformuläret.
 • Transfer från flygfältet tur-retur
 • Boende vid Kiani Beach Resort, 7 nätter i dubbelrum (5.5.2024 – 12.5.2024). Enkelrumstillägg: 52€/natt
 • All Inclusive - frukost, lunch, middag & snacks ingår. Även drycker.
 • Vandringstur i väldigt vacker miljö i Imbros Gorge
 • Guidad cykelutfärd, lokal engelskspråkig guide (cykelhyra 30€ tillkommer till priset för dom som vill delta)
 • Dagsutflykt till Chania, transport tur/retur
 • Träningsfaciliteter, ex. gratis tillgång till spa (behandlingar extra kostnad), simbassäng, tennisplaner, uppvärmd inomhusbassäng, beachvolleyplan
 • Ledda träningar, ca 4–5 per dag i snitt. Exempel på träningspass: styrketräning, intervallträning, yoga, vandring, vattengymnastik. 3 ledare på plats.
 • Valfria kvällsevenemang och sociala tillställningar, brädspel etc.
 • Hälsoresan t-skjorta
Anmälning

OBS! Anmälningen är stängd. Höstens svenskspråkiga resor börjar vara slutsålda. Till höstens finskspråkiga resa finns ännu platser, mer info HÄR

Resans flygtider

Sö 5.5: Hel – Hania kl. 16.50 – 20.45

Sö 12.5: Hania – Hel kl. 10.50 – 14.50

Cykling & vandring Gran Canaria

Vandringen

Det kommer att finnas två varianter av den gemensamma vandringen på Gran Canaria, en kortare och en längre. Den kortare rutten är ca 6 km lång medan den längre är ca 10 km. Eftersom vi vandrar i bergiga områden är höjdskillnaderna under vandringen märkbara. För att det inte ska bli alltför tungt är vandringen relativt kort sett till antal kilometer. Om man väljer den kortare vandringen hoppar man på bussen efter 6 km, åker in till en närliggande by och har fritt program där under tiden resten av gruppen vandrar klart den längre rutten. Det går bra att delta i vandringen så länge man i normala fall inte har några problem med att gå ett antal kilometer i kuperat område.

Cyklingen

Cykelutfärden är 30 km lång och cyklas med elcyklar. Landskapet är ordentligt kuperat och höjdskillnaden under cyklingen är ca 700 meter. Med elcyklar väljer man själv hur mycket hjälp man vill få av cykelns motor. Med full effekt blir utfärden inte fysiskt betungande, men man kan även använda mindre effekt om man vill få en mer utmanande upplevelse. Det enda som krävs för att använda en elcykel är att man är cykelvan, inte har några problem att cykla med en vanlig cykel, och att man inte har några större problem att cykla bland en del trafik. En cykelhyra på 30€ tillkommer till priset om man vill delta i cyklingen, och 100€ behöver läggas i pant då man hämtar ut cykeln.

Resans specialvillkor

Denna resa följer vissa specialvillkor gällande återbetalning (som skiljer sig från våra allmänna resevillkor):

Med bra reseförsäkring får man dock återbetalt en eventuellt missad resa, ifall orsaken är godtagbar. Vi rekommenderar därför att resenärerna har koll på sin reseförsäkring ifall det finns risk för att man är tvungen att avboka resan. 

Vanligt ställda frågor

Hur går betalningen till?

Betalningen görs i normala fall i två rater per faktura. Kort efter att man anmält sig till en resa fakturerar vi en del av priset. Summan varierar från resa till resa, men brukar ligga i trakterna kring 400-500€ per person. I ett senare skede, då resan närmar, fakturerar vi resterande del av summan. 

Ifall man som resenär gärna betalar resan med kreditkort för att dra nytta av eventuell reseförsäkring är detta även möjligt. I detta fall betalas hela summan på en och samma gång och en hanteringsavgift tillkommer till resans pris (20-30€).

Vad är möjligheterna för återbetalning?

Varje resa har egna återbetalningsvillkor som hittas på respektive resas infosida. Kort förklarat så är återbetalningsmöjligheten beroende av i vilket skede man avbokar en resa. Gör man det i ett tidigt skede, lång tid före resan, får man ofta hela summan återbetald. Gör man det i senare skede kan man få en del av summan återbetald. 


Med bra reseförsäkring får man dock återbetalt en eventuellt missad resa, ifall orsaken är godtagbar. Vi rekommenderar därför att resenärerna har koll på sin reseförsäkring ifall det finns risk för att man är tvungen att avboka resan. 


Om Nordic Training Camp inhiberar resan, återbetalas hela summan. 

I vilken ålder brukar deltagarna vara på hälsoresorna?

Medelåldern varierar naturligtvis från resa till resa, men majoriteten av deltagarna brukar vara mellan 50 och 70 år gamla. Dock passar programmet och konceptet precis lika bra till betydligt yngre personer också. 

Jag har hört att dom flesta reser i par på hälsoresorna, kan jag komma ensam?

Absolut kan du det! I dagens läge reser ungefär 50 % av våra resenärer ensamma. Om man reser ensam kan man antingen meddela att man önskar bo med en annan ensamresande resenär (av samma kön t.ex.), eller så betalar man singelrumstillägg och bor ensam. 

Hur bra fysisk form behöver man vara i för att delta i hälsoresan?

För att delta i hälsoresor behöver man inte vara i bra fysisk form. Dels väljer resenären själv vilka aktiviteter hen deltar i, dels kan träningspassen utföras med olika grader av intensitet.

Den gemensamma vandrings- och cykelutfärden kan dock kräva att man har normal fysisk kondition och inga större besvär i rörelseorganen. Om man är osäker ifall man ska anmäla sig eller inte, lönar det sig alltid att fråga. Utfärdernas svårighetsgrad kan skilja sig en aning från resa till resa.

Kan man ta barn med på era resor och vad kostar det i så fall?

Barn kan absolut komma med på våra resor och även delta i programmet, förutsatt att de inte är alltför små. I de flesta fall är det möjligt att få någon typ av barnrabatt, på ca 10-15 %, om barnet är under 15 år.

Hälsoresan

Vill du bli informerad om kommande hälso- och vandringsresor direkt de lanseras och dessutom få dem till förmånligare VIP-pris? Beställ vårt kostnadsfria infobrev, så kan du vara säker på att du får den bästa dealen.

Bli prenumerant - skriv in din e-post och tryck på beställ

Resor till förmånligare VIP-pris!

Vill du bli informerad om kommande hälso- och vandringsresor direkt de lanseras och dessutom få dem till förmånligare VIP-pris? Beställ vårt kostnadsfria infobrev, så kan du vara säker på att du får den bästa dealen.